Napísali o NÁS
2024/2025
Dalla Slovacchia, Ristorazione, stage per 20 studentesse
Zo Slovenska
Gastronómia, stáž pre 20 žiačok
12 žiačok zo slovenskej hotelovej akadémie strávilo tri týždne v Bergame, aby sa zoznámili s produktmi nášho regiónu a spoznali tajomstvá práce v gastronómii.
Delegácia zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Čadce, mestečka nachádzajúceho sa neďaleko Poľska, priletela spolu s pani riaditeľkou Ľudmilou Verčimákovou a zástupkyňou Martinou Sloviakovou.
Program Erasmus podporila organizácia „Európa 3000“, ktorá sa už roky podieľa na organizovaní iniciatív na uľahčenie výmeny študentov a budúcich pracovníkov najmä v oblasti gastronómie, ktorá je obzvlášť náročná z hľadiska personálu.
Včera boli žiačky odmenené certifikátom po absolvovaní stáže v tejto oblasti v miestnych reštauráciách. Bol to vzdelávací a gastronomický zážitok, počas ktorého mohli oceniť vína, syry, údeniny a hľuzovky z Bergama.
Un Erasmus a suon di cibo e vino, dalla Slovacchia a Bergamo
Erasmus za zvuku jedla a vína, zo Slovenska do Bergama
V utorok 8. októbra privítala reštaurácia Ol Giopi a Margi skupinu slovenských žiačok, ktoré pricestovali do mesta vďaka programu Erasmus organizovaného agentúrou Europe 3000. Táto agentúra, ktorá pôsobí už päť rokov, sa venuje propagácii talianskych potravinárskych a vinárskych výrobkov a spolupracuje s hotelovými školami a univerzitami v Európe i mimo nej.
Záverečný program posledného ročníka Erasmus sa uskutočnil v známej mestskej reštaurácii odovzdaním certifikátov študentkám za prítomnosti konzula Akadémie talianskej gastronómie (Accademia Italiana Gastronomia Storica) Ivara Foglieniho, someliéra Riccarda Piazzoliho a predsedu združenia ĺ Associazione Tartufai Bergamaschi Pina Ciocchettiho. Počas večera Ciocchetti prezentoval a rozprával o čiernych hľuzovkách zo Spirana a Bracca, zatiaľ čo hostia a žiačky ochutnali jeden z obľúbených pokrmov reštaurácie, rizoto s hľuzovkou a syrom taleggiom, ktoré boli pripravené a podávané pri tejto príležitosti.
Erasmus „Čadca – Bergamo“
V rámci posledného projektu Erasmus, ktorý trval tri týždne, sprevádzali skupinu mladých slovenských žiačok na poznávacej ceste po severnom Taliansku pani riaditeľka Ľudmila Verčimáková a zástupkyňa riaditeľky Martina Sloviaková zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci. Počas tohto pobytu dievčatá navštívili vinárstva v Lombardii a Piemonte, Franciaccorte, Alessandrii a Asti. Sprievodcami im boli someliér Piazzoli, Pamela Capuro z Medzinárodnej kooperácie, tlmočníčka Blanka Bednárová a Alioscha Foglieni z reštaurácie Ol Giopí a Margi.
V 10 dňovom programe sa v každom vinárstve konala praktická lekcia, ktorá umožnila študentkám prehĺbiť si nielen znalosti o vyrábaných vínach, ale aj o celom procese premeny hrozna na víno: od plantáže „koreňové odrezky“ (sadenice) až do fliaš. O degustáciu ponúkaných vín samozrejme nebola núdza. Okrem toho dievčatá navštívili tri hotelové školy v zapojených provinciách v Bergame sa zúčastnili lekcie prípravy kávy, ktorú viedol profesor Fiorenzo Colombo.
Slovo žiačkám: Úspech Erasmu potvrdili aj slová zúčastnených.
18-ročná žiačka Eliška Bytčánková hovorí: „Bol to nevšedný zážitok a sme naozaj vďační, že sme zavítali do Talianska. Tu sme sa naučili vážiť si víno a dobré jedlo, objavovali sme mnohé stránky tohto gastronomického sveta. Ani neviem povedať, ktorú spomienku si odnášam ako najvzácnejšiu, pretože celý zážitok bol nezabudnuteľný.
A pani zástupkyňa pani Sloviaková povedala: „Som vďačná agentúre Europe 3000, ale predovšetkým ľuďom, ktorí tento projekt umožnili.
Sme nadmieru spokojní s podporou, ktorá sa nám dostávala v každej fáze pobytu a naše žiačky ocenili príjemné prostredie a príležitosti, a nadobudli skúsenosti, ktoré si zoberú so sebou na Slovensko. Ktovie, možno sa jedného dňa niektorí z nich vrátia do Talianska, kde objavili množstvo príležitostí, ktoré toto územie a pracovný sektor ponúkajú.“
2023/2024
NÁRODNÁ CENA SR ZA KVALITUA SPOLOČENSKÚ ZODPOVEDNOSŤ 2023
Študenti z Kocky zavítali do Bruselu
https://mykysuce.sme.sk/c/23264781/studenti-z-kocky-zavitali-do-bruselu.html
Študenti predviedli svoje kulinárske schopnosti
https://mykysuce.sme.sk/c/23290670/studenti-predviedli-svoje-kulinarske-schopnosti.html
Napísali o NÁS
2018/2019
V MY KYSUCKÉ NOVINY č. 5 z 5. 2. 2019 vyšiel článok: Štúdium na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Čadci má čím zaujať
V KYSUCIACH č. 45 z 14. 11. 2018 vyšiel článok: Stredná odborná škola obchodu a služieb Čadca odkrývala tajomstvá talianskej gastronómie
V KYSUCIACH č. 36 z 12. 9. 2018 vyšiel článok: Pedagógovia zo SOŠ obchodu a služieb Čadca sa zapájajú do celoživotného vzdelávania
V MY KYSUCKÉ NOVINY č. 82 vyčiel článok: Šikovní študenti priniesli na Kysuce chuľ Portugalska, Sikovni studenti priniesli na Kysuce chut Portugalska.pdf
V REVUE GASTRONÓMIE, OBCHODU A CESTOVNÉHO RUCHU GASTRO Jar /2019 vyšiel článok: Celoživotné vzdelávanie pedagógov strednej odbornej školy obchodu a služieb Čadca prostredníctvom programu ERASMUS+
Napísali o NÁS
2017/2018
V REVUE GASTRONÓMIE, OBCHODU A CESTOVNÉHO RUCHU GASTRO č. 4 /2017-2018 vyšiel článok: Stredná odborná škola obchodu a služieb Čadca priniesla chute španielskej gastronómie na Kysuce,
V KYSUCIACH č. 18 z 9.5.2018 vyšiel článok: Deň španielskej kuchyne v reštaurácii Beskyd sa vydaril,
ŽILINSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ.sk v aktualitách 11. 6. 2017 uverejnili tlačovú správu: DNI RUSKEJ LITERATÚRY V KYSUCKEJ KNIŽNICI V ČADCI, http://www.regionzilina.sk/sk/aktuality/aktuality/dni-ruskej-literatury-kysuckej-kniznici-cadci.html
www mesta Čadca 21. 6. 2018 uverejnila článok: Galéria Čadca sa zapojila do projektu mladých, http://kultura.mestocadca.sk/galeria-cadca/galeria-cadca-sa-zapojila-do-projektu-mladych.html
V časopise TESCO bol uverejnený článok: Stredná škola, na ktorú sme pyšní
V KYSUCIACH č. 17 z 2. 5. 2018 vyšiel článok: Žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci sa zúčastnili mobility na Kanárskych ostrovoch.
V KYSUCKÝCH NOVINÁCH MY č. 5 zo 6. 2. 2018 vyšiel článok: Budúci stredoškoláci si roršírili obzory, Buduci_stredoskolaci_si_rorsirili_obzory.pdf
V KYSUCKÝCH NOVINÁCH MY č. 50 z 12. 12. 2017 vyšiel článok: Stredná odborná škola obchodu a služieb Čadca priniesla chute španielskej gastronómie na Kysuce. SOSOaS_Cadca_priniesla_chute_spanielskej_gastronomie_na_Kysuce.
V týždenníku Kysuce 10. 10. 2017 vyšiel článok, v ktorom naša škola prezentovala Európsky deň jazykov, Europsky_den_jazykov.pdf
Napísali o NÁS
2016/2017
V KYSUCKÝCH NOVINÁCH MY č. 17 z 2. 5. 2017 vyšiel článok: Školili budúcich animátorov
NašeKysuce.sk 13. 4. 2017 uverejnili článok Mladí sa snažia zmeniť svet https://nasekysuce.sme.sk/c/20506430/mladi-sa-snazia-zmenit-svet.html
Naše Kysuce.sk 19. 4. 2017 uverejnili článok Otvorili nové učebne kaderníčkam a kozmetičkám https://mykysuce.sme.sk/c/20511840/otvorili-nove-ucebne-kadernickam-a-kozmetickam.html
ŽILINSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ.sk v aktualitách 10. 4. 2017 uverejnili tlačovú správu V Čadci otvorili nové učebne pre kaderníčky a kozmetičky https://www.zilinskazupa.sk/sk/aktuality/aktuality/v-cadci-otvorili-nove-ucebne-kadernicky-kozmeticky.html
ŽILINSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ.sk v aktualitách 12. 4. 2017 uverejnili tlačovú správu KRAJ OCENIL 23 STREDOŠKOLSKÝCH PEDAGÓGOV
Medzi ocenenými pedagógmi stredných škôl bola i naša kolegyňa Mgr. Ida Kurzyszová. https://www.zilinskazupa.sk/sk/aktuality/aktuality/kraj-ocenil-23-stredoskolskych-pedagogov.html
V týždenníku Kysuce č. 41 z 19. 10. 2016 vyšiel článok, v ktorom naša škola prezentovala Európsky deň jazykov.
Skvelý deň plný aktivít v oblasti jazykového vzdelávania splnil svoj účel a bol zároveň inšpiráciou pre iné školy. Europsky_den_jazykov_2016
V KYSUCKÝCH NOVINÁCH MY č. 5 zo 7. 2. 2017 vyšli články Škola, ktorá pripravuje odborníkov pre prax a modernizuje sa, Postrehy zo zahraničnej praxe