Budatínsky rínok
Na nádvorí Budatínskeho hradu sa už tradične konalo podujatie, na ktorom sa prezentovali ľudové remeslá. Tohto podujatia sme sa zúčastnili aj my, žiaci IV. I triedy študijného odboru kuchár, Dominika Gabrišová a Adam Kováčik.
Príprava na jarmok prebiehala pod vedením MOV v prevádzke Beskyd a v prevádzke Podzávoz. Vo štvrtok 10. októbra 2024 sme si napiekli rôzne druhy koláčov, ako čajové pečivo, trený jablkový koláč a bratislavské rožky.
Piatok 11. októbra 2024 sme v reštaurácii Beskyd pod vedením MOV chystali pokrmy – pečený čaj, fazuľovú polievku s údeným mäsom, šošovicový šalát s pečenou jesennou zeleninou a trhaným mäsom, tekvicové šúľance so škoricou, maslom a javorovým sirupom, polesníky starej mamy so škvarkami a ťahanú kapustovú štrúdľu. Jedlá boli dosť náročné, avšak spoločnými silami sme to zvládli.
V sobotu 12. októbra 2024 sme sa presunuli do Žiliny, kde sme pripravili náš stánok, ktorým sme reprezentovali školu a našu prácu. Stánok na prvý pohľad očaril, lebo sme ho vyzdobili pestrofarebnými jesennými farbami a rôznymi drevenými ozdobami. V stánku sme ponúkali naše tradičné menu v dobových krojoch. Pred zrakom hostí sme piekli zemiakové placky.
Atmosféra na jarmoku bola príjemná a niesla sa v duchu ľudových tradícií. Návštevníci sa mohli občerstviť, spríjemniť si deň rôznymi vystúpeniami a tvorivými aktivitami.
Sme radi, že náš stánok navštívilo mnoho ľudí, ktorí od nás odchádzali s úsmevom na tvári.
Dominika a Adam