Naša cesta do Banskej Bystrice

Tento rok sme si pripomenuli 80. výročie Slovenského národného povstania, a preto žiačky a žiaci II. H a II. P2 triedy navštívili historické mesto Banskú Bystricu.

Ráno 10. 10. 2024 sme mali trochu stresujúce, pretože sme sa rozhodli cestovať vlakom a čakalo nás niekoľko prestupov. A nikdy neviete, či vlak nebude meškať a vy zmeškáte prípoj. No dopadlo to dobre a my sme si užili cestu vlakom krásnou Malou a Veľkou Fatrou cez veľké množstvo mostov a tunelov.

V Banskej Bystrici sme navštívili Múzeum SNP. Najskôr sme si pozreli exteriéry múzea s bojovou technikou a potom nás čakala prehliadka expozícií múzea so sprievodcom. Jednotlivé expozície mapovali naše dejiny od roku 1918, keď vzniklo Československo, až po rok 1948. Mali sme šťastie na sprievodcu, ktorý prepojil historické fakty a udalosti s realitou každodenného života a spomienkami, ktoré sa týkali osobne jeho starých rodičov. Vtedy si každý z nás uvedomil, že dejiny nie sú len fakty, ktoré sa učíme na dejepise, ale udalosti, ktoré zasiahli do života obyčajných ľudí a často mohli zmeniť ich osudy.

Každý z vás určite videl, ako vyzerá budova Múzea SNP. Skladá sa z dvoch častí, ktoré sú navzájom prepojené. V pamäti máme, že ide o dve časti chleba. No my sme sa dozvedeli, že tieto dve časti symbolizujú Československo, ktoré bolo rozdelené v roku 1939. Sú spojené lávkou, ktorá je symbolom SNP, vďaka ktorému sa obe tieto časti mohli v roku 1945 opäť spojiť. Zo Slovenska – krajiny, ktorá spolupracovala s Nemeckom, sa stala vďaka SNP krajina víťazná.

Neskôr sme sa presunuli do historického centra Banskej Bystrice, kde sme si pozreli budovy, ktoré vznikli v období stredoveku a novoveku. Najviac nás asi zaujal jeden zo symbolov mesta – Hodinová veža, ktorá sa trošku nakláňa.

Jesenný deň v Banskej Bystrici sme užili a odporúčame každému návštevu Múzea SNP.

Mgr. Sihelníková, Ing. Janíčková